Blog

Blog by the artist Sanne Kabalt

het project (in het pompgemaal)

In augustus en september woon en werk ik in het Pompgemaal, binnenlandatelier van het Mondriaan Fonds. Hoe ik hier beland ben lees je in mijn eerdere blog (wat doe ik) hier. Ik zal vandaag meer ingaan op wat ik aan het maken ben. 

Mijn project gaat over de dreiging en aantrekkingskracht van de wolf in Nederland; de dreiging en aantrekkingskracht van het (Nederlandse) bos. Het project beweegt zich op de grens van het reële en het fictieve. Het project is te verdelen in drie delen:

Het bos

Een wolf ‘hoort’ in een bos. Ja, de wolf die Nederland verkende heeft zich ook laten zien langs wegen, op weilanden en in dorpen, maar wie een wolf voor zich ziet, ziet hem in een bos; een donker, dreigend bos. Als je door het bos dwaalt met de gedachte in je achterhoofd dat je een wolf tegen zou kunnen komen, wordt het bos heel anders dan zonder die gedachte. Ik fotografeer in bossen in heel Nederland, waarbij ik het bos zie en vastleg als een soort theater waarin de wolf elk moment verwacht wordt op te komen. Mijn eigen aanwezigheid - mijn zoektocht, mijn kwetsbaarheid -  is soms ook in de foto’s terug te vinden. 

De cameravallen

Behalve door mij worden er ook door cameravallen foto’s gemaakt in de hoop op de wolf. Op plekken waar de wolf wel eens ons land binnen zou kunnen komen, in het bos nabij de grens van Duitsland, zijn cameravallen geplaatst. Deze camera’s hangen daar speciaal om de wolf in Nederland vast te leggen. Ze maken een foto van alles wat beweegt. De grote hoeveelheden foto’s worden doorzocht in de hoop op een foto van een wolf. Ik gebruik dit beeldmateriaal in mijn project, met dank aan Stichting Wolven in Nederland. 

Als je een wolf tegenkomt

Sinds ik een paar jaar geleden in Transsylvanië ben geweest voor een andere residentie verzamel ik adviezen over wat je zou moeten doen als je een wolf tegenkomt. Het fascineert me dat de adviezen elkaar zo sterk tegenspreken. Ze variëren van ‘Prijs jezelf gelukkig!’ (Stichting Wolven in Nederland) tot ‘Loop langzaam achteruit’ (De Volkskrant) tot ‘Kruip in elkaar in een foetushouding’ (WikiHow: How to survive a wolf attack) of ‘Biedt hem je nek’ (via via advies in Roemenië). De adviezen laten zien hoe uiteenlopend mensen tegen de wolf aankijken, hoe de één er doodsbang voor is terwijl de ander het dier dolgraag zou tegenkomen. Tegelijkertijd wordt je door de adviezen geconfronteerd met de vraag: wat zou jij doen? Daarom spelen ook deze adviezen een rol in mijn project.

Elk deel van het project vraagt nog om verdere uitwerking en aanvulling, en de grote puzzel is vooral ook hoe de verschillende delen samen zullen gaan komen. Hard werken dus nog. Ik zal het project presenteren in het Pompgemaal van 24 t/m 27 september. (Je bent alvast van harte uitgenodigd!) Deze herfst zal het project bovendien gepubliceerd worden in Vrij Nederland. Spannend!


Blogs about my Dutch residency will be in Dutch. Here, my dear English-speakers, you can find a short summary of why I'm here.