Blog

Blog by the artist Sanne Kabalt

In 'De Chillbox'

#2 van een serie blogs vanuit Het Vijfde Seizoen, het kunstenaarsverblijf op het terrein van de psychiatrische instelling Willem Arntsz Hoeve/Altrecht in Den Dolder, waar ik woon en werk in april, mei en juni 2016. 

Nee, je kunt niet voelen wat een ander voelt.

Wel. Als dat lieve meisje valt dan voel jij dat toch ook.

Je bent je eigen lichaam, daar begint het al mee, je bent je eigen geest. En bij je geboorte, daar begint het al mee, bij de geboorte van mijn kindje zei de verpleger al: wat een mooi kindje! Nou daar begint het al mee! Dat is een stempel!

Daar heb je Tini met de accordeon. Dromenland!

Je moet jezelf begrijpen, daar begint het mee. En weet je, je kunt niet van iemand anders houden als je niet van jezelf houdt.

Je kunt van jezelf houden en niet van iemand houden en je kunt van iemand houden en niet van jezelf houden. Dat maakt niet uit, dat kan allemaal.

Ik ben deze klerezooi hier helemaal zat. Ik heb slaapproblemen, daarom. Dat is niet fijn hoor, slaapproblemen. De wals!

Ik wil niet dansen.

Mensen discrimineren allemaal. Mensen hebben allemaal ideeën over hoe iemand is. Mensen maken hokjes.

Ik ga weg. Dag.

Slaap je daar? Je slaapt daar ook? Ik was eens in het Vijfde Seizoen, toen was er ook een jongedame net als jij. Die had een man, een klein kindje en nog één op komst. Heb jij ook een kindje in je buik, ben je zwanger? Nee? Nou ja dat zijn ze soms, als ze daar zitten. Daarom vraag ik het, omdat ze dat soms zijn als ze daar slapen hè.

Als je je gedraagt zoals mensen willen dan behandelen ze je ook anders.

Als iemand heel subtiel is dan vind ik het moeilijk om te raden wat hij denkt, als iemand heel subtiel is. Ik ben niet subtiel hoor, ik ben recht voor z’n raap. Daarom kwets ik ook mensen.

Als je je niet gedraagt zoals mensen willen dan ben je crimineel.

Tulpen uit Amsterdam!

Het maakt wel uit wat anderen denken van je, maar hier kies je er niet voor. Wij zijn bij elkaar geplaatst. We hebben elkaar niet uitgekozen. Zoals je een vriend uitkiest waarmee je gaat samenwonen. Dat hebben wij niet gedaan.

Wat ik zeg moet je niet voor waarheid nemen hoor. Het is wat ik vind. Wat ik denk. Ja. Ik vind het fijn om met je te praten hierover.

Ik ben niet zo geweldig als jij, ik ben niet zo geweldig, ik voel me niet zo geweldig, ik ben niet zo geweldig als jij.

En nu gaan we Holland’s got talent kijken.

Nee, Tini, speel maar door.

Nee, nee, Holland’s got talent.

Wat is dat geluid, wat is dat?

Wat moet je, wat moet je?

Wat is dat geluid?

Wat? Wat moet je?

De bank piept, hij kraakt. Het is de bank.

Moet er nog afgewassen worden?

Moet er nog afgedroogd worden?

Nou ga je nog mee met ons? Ga je naar huis? Moet je nu alleen naar huis? Ga je met de fiets, de trein, de auto? Niet lopen hoor. Een vrouw alleen, nee, nee. Je lacht wel. Dat is gevaarlijk hier. In het donker zijn allemaal gevaarlijke mannen.

Doe voorzichtig. Snel lopen is het beste. Dag lieverd. Doe maar heel rustig aan.

Mijn plattegrond van de Willem Arntsz Hoeve, gevuld met aantekeningen en markeringen. 

Mijn plattegrond van de Willem Arntsz Hoeve, gevuld met aantekeningen en markeringen.